Ocet jabłkowy – czy faktycznie ma odchudzającą moc?

Jakiś czas temu usłyszałam od koleżanki, że stosuje ocet jabłkowy, ponieważ zamierza pozbyć się zbędnych kilogramów. Nie miałam zielonego pojęcia czym ten ocet jest i do czego służy. Zgłębiłam wiedzę i teraz wiem, co sądzą naukowcy na temat odchudzających właściwości tego preparatu. Jeśli jesteście zainteresowani, przeczytajcie do końca.

Czym właściwie jest jabłkowy ocet?

By wyjaśnić, czym jest ocet jabłkowy, zapraszam do udziału w krótkiej lekcji chemii. Proszę się jednak nie bać, nie będę przepytywać ani wywoływać do tablicy i stawiać ocen. Będzie to lekcja czysto teoretyczna.

Ocet jabłkowy powstaje w wyniku fermentacji jabłek. Do jego powstania przyczyniają się bakterie z rodzaju Acetobacter. W pierwszej fazie następuje przemiana cukrów zawartych w owocach w alkohol etylowy (etanol). Następnie, pod wpływem bakterii obecnych w powietrzu dochodzi do fermentacji, która sprawia, że zawartość alkoholu spada do około 0,2 procent.

Gdy ocet jabłkowy zanalizujemy z chemicznego punktu widzenia, okaże się że ocet jabłkowy to nic innego jak wodny roztwór kwasu octowego. Kwas octowy z kolei powstaje w wyniku reakcji fermentacji alkoholu (wystarczy, że na jakiś czas pozostawimy otwarte piwo).

Ocet jabłkowy to nie nowość

Okazuje się, że ocet jabłkowy nie jest wytworem naszych czasów. O jego cudownych właściwościach mogli przekonać się już ludzie starożytni. W Babilonii ocet ten był dodawany do potraw. Grecy i Rzymianie podobnie. Ponadto Kleopatra stosowała go jako kosmetyk. Ocet jabłkowy służył jej do nacierania skóry oraz zastępował odżywki do włosów. Ojciec medycyny – Hipokrates odkrył, że ocet jabłkowy pomocny jest w leczeniu zmian skórnych i dobrze oczyszcza organizm z toksyn.

Zalety octu jabłkowego

Naukowcy w dzisiejszych czasach dowiedli, że ocet jabłkowy faktycznie ma właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim ma wpływ na gospodarkę węglowodanową. Pijąc ocet jabłkowy dwa razy dziennie poziom cukru obniża się, co jest niezwykle ważne w przypadku osób chorujących na cukrzycę.

Uważa się również, że ocet jabłkowy dzięki obecności w nim kwasu octowego, przyczynia się do redukowania bakterii, wirusów i grzybów chorobotwórczych. Właściwości te wykorzystywane są więc w walce z trądzikiem, grzybicą, leczeniu chorób gardła.

Skąd pozyskać ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy jest obecnie towarem pożądanym. Można zauważyć jego szybkie znikanie ze sklepów. Nie należy się tym martwić, ponieważ ocet jabłkowy można przygotować samodzielnie. Do jego przygotowania najlepiej wybierać jesienne i zimowe odmiany jabłek.

jabłka

Owoce należy zetrzeć na tarce albo też zmiksować razem ze skórką i gniazdami nasiennymi. Całość należy przenieść do kamiennego garnka. Do miazgi (na jeden kilogram) należy dodać wodę (5 szklanek), cukier (10 dag), drożdży (1 dag), kawałek razowego chleba upieczonego na zakwasie. Następnie naczynie należy przykryć ściereczką lnianą i obwiązać. Całość należy umieścić w ciepłym miejscu (ok. 25 stopni Celsjusza) na okres dziesięciu dni. Zawartość naczynia należy 2-3 razy dziennie przemieszać łyżką. Sfermentowaną masę należy przecedzić przez sito. Do tak przygotowanego płynu należy dodać miód (jedna łyżeczka na litr masy). Naczynie ponownie przykryj ściereczką i odstaw na pięć tygodni. Po upływie tego kresu należy całość przefiltrować przez gazę i przelać do butelek. Warto wiedzieć, że ocet jabłkowy nie powinien być idealnie klarowny.

Odchudza czy nie odchudza?

No właśnie… Co z odchudzającymi właściwościami octu jabłkowego? Odchudza czy nie odchudza? Warto go pić czy nie?

Zwolennicy teorii o odchudzających właściwościach octu jabłkowego podkreślają, że przyczynia się do hamowania apetytu oraz wpływa korzystnie na przemianę materii, przyspieszając ją. Choć niektórzy dietetycy uważają, że warto przed spożyciem posiłku wypić jedną łyżeczkę octu, nie znalazło to potwierdzenia w badaniach naukowych.

Wszystko więc wskazuje na to, że ocet jabłkowy nie ma tak cudownych właściwości odchudzających, o jakich mówi się. To nie znaczy jednak, że musimy zaprzestać jego stosowania. Regularne picie octu rozcieńczonego z wodą może korzystnie wpłynąć na nasze zdrowie, pod warunkiem że mamy zdrowy żołądek. Trzeba mieć jednak świadomość, że bez wysiłku fizycznego i ograniczenia kaloryczności spożywanych posiłków, nie schudniemy.

Warto natomiast systematycznie wypijać herbatkę z dodatkiem octu. Może ona wspomóc walkę ze zbędnymi kilogramami. 2 torebki koszyczków rumianku, 2 torebki mięty należy zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut pod przykryciem. Następnie należy wyjąć torebki, dodać sok z cytryny i łyżkę jabłkowego octu. Tak przygotowaną herbatkę należy wypijać na piętnaście minut przed posiłkiem. Zachowanie tego czasu jest istotne, ponieważ zioła połączone z kwaśnymi dodatkami przyczyniają się do zmniejszenia łaknienia. Efekt ten następuje jednak po upływie wspomnianego czasu.

4,9 k

Zostaw odpowiedź